Κλασσικα αντικειμενα design

Όταν ζητήθηκε από διάφορους κριτικούς, ιστορικούς, δημοσιογράφους, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες να επιλέξουν αντικείμενα βιομηχανικής παραγωγής που αντιπροσωπεύουν επάξια τον ορισμό του κλασσικού, εκείνοι κατέληξαν ύστερα από προσεκτική έρευνα σε 1.000 αντικείμενα.

Μέσα από τις σελίδες ενός εξειδικευμένου περιοδικού αρχιτεκτονικής, διακόσμησης και design, διάβασα για μερικά από αυτά τα retro αντικείμενα, που θα μοιραστώ τώρα μαζί σας.


Taxi Checker Marathon – 1922
Παρόλο που αυτό το κίτρινο ταξί το έχουμε συνδέσει με την Νέα Υόρκη, η ιστορία του ξεκινάει από το Σικάγο.
Το 1915, η εταιρεία Yellow Cub και ο John D. Hertz στήνει μια κερδοφόρα επιχείρηση ανακύκλωσης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και επιλέγει το κίτρινο χρώμα, γιατί σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο είναι το χρώμα που ξεχωρίζει καλύτερα από μακριά.
Το 1929 η επιχείρηση πουλιέται στο Ρώσο μετανάστη Morris Markin.

Κατσαρόλα Le Creuset – 1925

Το κατεξοχήν σύμβολο του homemade φαγητού και συγκεκριμένα η κατσαρόλα Le Creuset, έχει ιστορία που φτάνει βαθιά στο χρόνο, την εποχή του μεσαίωνα!
Πρόκειται για μια πρακτική κατασκευή υψηλών προδιαγραφών, με διπλή επένδυση σμάλτου στον χυτοσίδηρο και αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες που συγκρατεί και διαχέει τη θερμότητα στο φαγητό ομοιόμορφα.


Σκαραβαίος VW – 1938
Εμπνευστής της ιδέας του γερμανικού «αυτοκινήτου του λαού» ήταν ο Αυστριακός Ferdinand Porsche. Μετά από μια σειρά «πειραματικών» αυτοκινήτων από το 1930, με πρώτο το Kleinwagen (το αυτοκίνητο του ίδιου του F.Porsche), το 1939 ξεκινάει η βιομηχανική παραγωγή του πλέον διάσημου σκαραβαίου, που μόλις μετά το 1945 θεωρείται επιτυχημένο, όταν και προωθήθηκε στην Αμερικανική αγορά.

Δοχεία Tupperware – 1945

Τα παγκόσμια πια πλαστικά δοχεία συντήρησης τροφίμων, σχεδιάστηκαν από τον χημικό Earl Silas Tupper. Ο συγκεκριμένος τρόπος κλεισίματος των δοχείων, επιτρέπει στη εξωτερική ατμοσφαιρική πίεση να τα διατηρεί ερμητικά κλειστά.
O Tupper, το 1951 και ύστερα από μια επιχειρηματική έμπνευση, αποσύρει τα δοχεία του από τα μαγαζιά και ξεκινάει να τα πουλάει αποκλειστικά μέσω σπιτικών συγκεντρώσεων, τα λεγόμενα Tupperware party, κάτι που αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία. Το 1958 θα πουλήσει την εταιρεία του στη Rexall.


Φρυγανιέρα Dualit Vario – 1946
Εμπνευστής της ο Βρετανός μηχανικός Max Gort-Barten.
Με πολλές και ποικίλες αλλαγές στο design της μέσα στα χρόνια, παραμένει ακόμα και σήμερα τόσο χρήσιμη όσο και ιδιαίτερη, ως ένα retro αντικείμενο του σπιτιού.

Δίσκος Frisbee – 1948

Αυτό το όχι και τόσο γνωστό σε εμάς αντικείμενο, δημιουργήθηκε από δύο βετεράνους του Β’ παγκοσμίου πολέμου, τον Waren Franscioni και τον Walter Morrison. Ύστερα από πολλές προσπάθειες, κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα πλαστικό δίσκο με τέλεια αεροδυναμική που μπορούσε να πετάξει αλλά και να καταλήξει στα χέρια το ίδιο εύκολα. Αρχικά ο Δίσκος ονομάστηκε Ιπτάμενος (ήταν η εποχή που οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να φαντάζονται τα UFO) αλλά το 1958 ονομάστηκε Frisbee από το παιχνίδι κάποιων φοιτητών, με τσίγκινα πιάτα φούρνου Frisbee.


Δίσκος LP – 1948
Σήμερα αποτελούν το ενδιαφέρον κάποιων ανθρώπων ως κομμάτια συλλογής αλλά κάποτε συνέβαλαν στην ριζική αλλαγή της ποπ κουλτούρας του 20ου αιώνα.
Ύστερα από αρκετές ανεπιτυχείς ιδέες λόγω κακής ποιότητας ήχου, ενός δίσκου που θα περιείχε περισσότερα μουσικά κομμάτια, η Columbia Records λανσάρει στην αγορά τους πρώτους Long Playing δίσκους το 1948.

Ποτήρια αναψυκτικού Duralex Picardie - 1950 περίπου


Το συγκεκριμένα ποτήρια αντιγράφηκαν ασταμάτητα για πάνω από 50 χρόνια.
Με καθημερινή χρήση για καφέ, νερό…κ.λ.π., τη δεκαετία του ’60 χρησιμοποιήθηκαν από διανοούμενους (παρά το «χοντροκομμένο» τους σχέδιο) ως μια έκφραση ενός πιο χαλαρού ύφους.
Το γυαλί του το επινόησε ο Saint-Gobain το 1939 και είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων και στα τζάμια ασφαλείας.


Βαλίτσα Topas - 1950
H «ασημένια» βαλίτσα Topas εμφανίστηκε το 1950. Σχεδιάστηκε από τον Richard Morszeck, γιό του ιδρυτή της εταιρείας Rimowa, μια εταιρεία που ξεκίνησε την εισαγωγή του αλουμινίου. Αποτέλεσε σύμβολο για την «αφρόκρεμα» της εποχής και μάλιστα νέο και πρωτοποριακό αφού η διαφορά της με τις δερμάτινες και σκουρόχρωμες αποσκευές που κρατούσαν τότε όσοι ξεχώριζαν για το καλό τους γούστο, ήταν τεράστια.

Word Chimes

 

Top Blogs

Facebook Page

Pinterest

Followers

Follow this blog with bloglovin

Follow Word Chimes