Soundtracks-Η μουσικη των ταινιων μερος Ι



Πόσο σημασία δίνεται στη μουσική που «ντύνει» μια ταινία; Σίγουρα ο όρος soundtrack δεν είναι άγνωστος σε κανέναν, αφού χρησιμοποιείται καθολικά για την αναφορά στο μουσικό θέμα μιας κινηματογραφικής ταινίας.

Προσωπικά, ξεκινώντας να παρακουλουθήσω μια ταινία, το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου είναι να δώσω προσοχή και να ακούσω τη μουσική που έχει επιλεχθεί. Όμως όταν η μουσική από μόνη της τραβήξει την προσοχή μου και με κάνει να την ξεχωρίσω, τότε είμαι σίγουρη πως πρόκειται για ένα καλό soundtrack.

Το soundtrack είναι μια υπόθεση καθόλου μικρή στο χώρο του κινηματογράφου, και αυτό το αποδεικνύει τρανά η απονομή Oscar καλύτερης μουσικής επένδυσης σε ταινία και φυσικά όλα τα κλασσικά μουσικά κομμάτια που παραπέμπουν σε ταινίες μιας άλλης εποχής αλλά και κινηματογραφικές / μουσικές διαδρομές της εποχής μας που έχουν αφήσει το δικό τους σημάδι στην ιστορία.

Με καθαρά προσωπικό κριτήριο, θα αναφερθώ σε ορισμένα soundtracks που άξιζαν την προσοχή μας εξίσου με την ταινία που «έντυσαν» και είμαι σίγουρη πως για μερικά απο αυτά θα συμφωνήσετε μαζί μου.


1. (Bram Stokers) Dracula:  Η καταπληκτική κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Bram Stoker από τον σκηνοθέτη Francis Ford Coppola, δεν θα μπορούσε να έχει κάτι λίγοτερο ως μουσική επένδυση από επιβλητικές, γοτθικές και σκοτεινές μελωδίες.






2. The Last of the Mohicans: Μια ακόμα μεταφορά μυθιστορήματος στην μεγάλη οθόνη, κερδίζει τις εντυπώσεις μουσικά και κινηματογραφικά.








3. The English Patient: Λαμβάνοντας το 1996 το Oscar καλύτερης προτότυπης μουσικής για Δράμα.









4.  Amelie: Ένα προσωπικά αγαπημένο.Γλυκές μελωδίες που σε μεταφέρουν στα πλακόστρωτα πεζοδρόμια του Παρισιού.









5. Requiem for a dream: Ταινία άρρηκτα δεμένη με το πασίγνωστο theme της. Το soundtrack περιλαμβάνει τη γνωστή μελωδία σε πολλές και διαφορετικές εκτελέσεις.








6. Chicago: Χωρίς να είμαι φαν των μιούζικαλ, θεωρώ την συγκεκριμένη ταινία και soundtrack πολύ διασκεδαστικά.









7. La vie En Rose: Ένα όμορφο soundtrack που δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει θρυλικά κομμάτια της εκπληκτικής Edith Piaf.









8. Kill Bill: H τρομερή ταινία των Vol.1 και Vol. 2 του Quentin Tarantino, έχει μια από τις καλύτερες μουσικές επενδύσεις στην πρόσφατη ιστορία του κινηματογράφου.








9. The Collateral: Σκοτεινή μουσική μεγαλούπολης παρέα με τα μεταμεσονύκτια φώτα της Νέας Υόρκης.









10. House of Flying Daggers: Όμορφη παραδοσιακή Ασιατική μουσική απο τον βραβευμένο Ιάπωνα συνθέτη Shigeru Umebayashi, βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας της ταινίας. 








Word Chimes

 

Top Blogs

Facebook Page

Pinterest

Followers

Follow this blog with bloglovin

Follow Word Chimes